2014 Lars, Rémi, Faja, Melissa en Fleur

Op 23 juni 2014 ontmoetten wij elkaar in de B-gang (tegenwoordig de eerste verdieping) in de westvleugel van het Maartenscollege. Wij waren zes van de achttien leerlingen, die mee mochten naar Cambodja, een reis die volledig in het teken stond van de de kledingindustrie in Zuidoost-Azië. De opvolgende maanden leerden we elkaar steeds beter kennen door de activiteiten die we ondernamen om geld op te halen en lazen we ons samen in over de situatie van de kledingfabrieken van grote modeketens in Zuidoost-Azië. We (tegenwoordig waren 6 jonge idealistische leerlingen, zeg maar gerust kinderen, die samen naar de andere kant van de wereld vlogen om onze horizon te verbreden.

Tijdens de reis groeiden wij steeds dichter naar elkaar toe en naderhand bleven we elkaar zien, ondanks dat we geen lessen samen hadden. Na een aantal jaren waren we – eindelijk – allemaal van school. Afgezien van het feit dat we over het hele land verspreid waren, hielden we contact en zetten we onze tradities voort om jaarlijks Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw in één te vieren, gaan we weekendjes weg, spelen we dezelfde spelletjes als die we in Cambodja speelden en gaan we langs bij elkaars verjaardag in Groningen, Utrecht en Leiden.

Onze studies en nieuwe steden vormden ons nieuwe leven en de middelbare school was ver achter ons, maar tot ons grote plezier kwam Jannes Berghuis, één van ons, aan het einde van zijn bachelor weer terug op het Maartenscollege om te werken als TOA, waar hij samenwerkte met de vader van Rémi: Maarten van Koeverden. Grappig genoeg kwam dat niet als een verrassing, er werd al vaak genoeg gezegd dat Jannes het onderwijs in zou gaan. Net zoals zijn vader – en één van onze lievelingsdocenten – Willem Berghuis dat ook jaren geleden had gedaan.

Kort daarna ontstond een nieuwe traditie: sinds 2019 komen we ook elk jaar in juni samen, omdat onze lieve vriend Jannes plotseling overleed. Woorden kunnen niet beschrijven hoe verdrietig we zijn dat hij niet meer met ons is. Inmiddels zijn we volwassen en is de middelbare school ver achter ons, maar de herinneringen van toen blijven voor altijd bij ons, net als dat Jannes dat altijd zal zijn.

Veel liefs van ons,
Lars van den Brink, Rémi van Koeverden, Faja Lunshof, Melissa Verhoeven, Fleur Kleinhuis