2022 Noor Bishoen, de oudste leerling van het Maartenscollege

Het is 20 april 2022. Eindelijk is het dan zover: na enige (Corona)onderbreking ga ik Noor Bishoen een aantal vragen stellen over haar tijd op het Maartenscollege. Ze zit in V6 en ik moet opschieten, want anders is ze door haar voorbereidingen voor het examen misschien niet meer bereikbaar voor een interview.

Waarom Noor?

In 1986 hebben we in het kader van het 40-jarig jubileum de jongste leerling geïnterviewd en het leek me een goed idee, om deze keer de oudste (Noor dus) én de jongste een paar vragen over hun middelbare schooltijd te stellen.

Noor is 20 jaar, wilde na havo 5 nog een paar jaar eraan vastknopen en doet nu eindexamen vwo. Haar vervolgstudie wordt hoogstwaarschijnlijk Communicatie op de Hanzehogeschool in Groningen. Ze heeft ook over de pabo nagedacht, maar na een meeloopdag leek haar een dergelijke opleiding toch niet zo interessant.

Haar Maartensloopbaan is niet geheel zonder onderbreking verlopen: na havo 5 vertrok ze naar een andere school, omdat een van haar vriendinnen daar zat, maar bij de totaal andere manier van lesgeven en een andere sfeer voelde ze zich daar toch niet helemaal thuis. Ze wilde wel weer terug naar het Maartens. Gelukkig was er nog plek in vwo 5 en na 2 weken ‘onderbreking’ zat ze weer in de les bij haar vertrouwde docenten.

De keuze om naar het vwo te gaan is bewust genomen. Ze zat tijdens het havo-examen middenin de Corona-tijd, dat vond ze niet altijd makkelijk en ze zag het niet zitten om online thuis aan een nieuwe studie te beginnen. Het examen verliep goed, maar ze miste de feestjes, het gala en omdat ze al wat ouder was dan de gemiddelde leerling vond ze het soms best lastig, om niet te kunnen doen, wat je als 18-jarige normaalgesproken wél gedaan zou kunnen hebben…

Op mijn vraag of ze slaagt reageert ze positief: dat moet wel lukken, ook al staat ze nu voor 2 vakken een onvoldoende.

De familie Bishoen viert overigens deze zomer dubbel feest, want een zus zit in het laatste jaar op het Praedinius en die gaat ook slagen.

Noor moet nu natuurlijk flink aan de bak qua studie, maar voor de hockeyclub (GHBS), haar baantje bij de Jumbo én voor haar vriendinnen houdt ze tijd vrij.

Terugkijkend op haar Maartensjaren vertelt ze, dat haar jaarlaag ontzettend leuk was en dat ze de Engelandreis als een van de hoogtepunten heeft ervaren. Ook de trip naar Oldenburg (onderbouwexcursie) vond ze zeer de moeite waard!

De sfeer op school vindt ze prima, maar qua organisatie mag er hier en daar wel wat verbeterd worden en dan denkt ze met name aan informatie, die vaak op het laatste moment gegeven wordt, terwijl ze het gevoel heeft, dat de meeste (belangrijke) mededelingen toch écht wel wat eerder gedaan zouden kunnen worden…

Het interview eindigt op verzoek van Noor niet al te laat, want ze moet de volgende dag vroeg op: om 06.30 vertrekt namelijk de bus voor een vwo-6-trip naar een pretpark in Duitsland.

Tóch nog een reis!